Nukrintantys ir ataugantys peniai: mokslininkus nustebino moliuskų rūšies dauginimosi ypatumai

Keisti hermafroditų pasaulio atstovai jūrų šliužai intymiai "greituko" sampratai suteikia visai kitokią prasmę. Pasirodo, kaip byloja naujausio tyrimo rezultatai, kad būtų įmanoma dažniau užsiiminėti reprodukcine veikla, jūrų šliužai, savo penius panaudoję pagal paskirtį, juos... numeta šalin, kad išaugtų nauji ir vėl būtų galima imtis padermės tęsimo veiksmų.

Vasario 12 d. žurnalo "Biology Letters" numeryje aprašytas gyvūnas nustebino mokslininkus, kai šie tyrinėdami jo elgseną pastebėjo, kad po sueities jūrų šliužų peniai nukrinta, o jų vietoje išauga nauji. "Nudibranchia" būrio moliuskai yra hermafroditai, o tai reiškia, kad individas turi išsyk ir vyriškus, ir moteriškus dauginimosi organus. Tiesa, kokiu konkrečiai būdu dauginasi minėti jūros šliužai, iki šiol mokslininkams buvo paslaptis.

Kad išsiaiškintų šią gamtos mįslę, Osakos universiteto biologas Ajamis Sekizava (Ayami Sekizawa) su kolegomis nardydami netoli Okinavos (Japonija) pririnko "Chromodoris reticulata" rūšies moliuskų. Po to tyrėjai 31 porą gyvių apgyvendino akvariume ir stebėjo, kaip jie dauginasi.

Lytinio akto metu šių jūros būtybių kūnuose išsivyniodavo dalis ilgo penio dalį, kuris jų organizmuose susisukęs taip, kaip ugniagesių arsenale būna susuktos gaisrų gesinimo žarnos. Tada gyviai vieni su kitais atlieka sueitis, sušvirkščia spermos, o po keliasdešimties sekundžių ar kelių minučių išsiskiria.

Tada jūrų šliužai nusimeta penius (ar bent jau išvyniotas jų dalis) - taip, kaip savo uodegos tam tikrose situacijose atsikrato driežai. Vėl poruotis šie moliuskai būna pasiruošę jau kitą dieną. Stebėjimo metu užfiksuota, kaip vienas itin vislus individas per tris dienas sueitį atliko tris kartus. Atlikus sueitį ir nusimetus nebereikalingą penio dalį, spirališkai susuktoje dalyje suintensyvėja ląstelių dalijimosi procesai ir panaudotą dalį pakeičia ataugusi nauja.

Kadangi šie jūros gyvūnai dažnai gyvena tankiomis grupėmis, kur vyksta nuožmi seksualinė konkurencija, tyrimo rezultatai leidžia manyti, kad tokie keisti šių šliužų fiziologiniai dauginimosi suteikia jiems tam tikrą pranašumą dėl svetimos sėklos eliminavimo ir sudaro sąlygas santykiauti gerokai dažniau, rašoma tyrėjų publikacijoje. Kaip bebūtų, tyrėjai pripažįsta, kad "vienkartiniai peniai" faunos pasaulyje - retas fenomenas. Gerokai dažniau autotomijos atvejais atsikratoma uodegos, kurios nors iš galūnių ar kito organo.

   

Facebook komentarai